İYİ BİR GİRİŞİMCİ NELERE DİKKAT ETMELİDİR
Girişimciliğin eko-sistemi üzerine verdiğim eğitim ve seminerlerde karşılaştığım binlerce öğrenci eğitim hayatlarının sonunda girişimciliğe adım atarak kendi işlerini kurmaya çalışıyorlar.
Seminer ve eğitimlerime katılanların içerisinden bazı girişimcilerin benimle temasta kalmaya çalıştıklarını ve gerek işlerini kurarken ve gerekse kurduktan sonra benden mentorluk taleplerine yanıt vermeye gayret ediyorum.
Bu süreçte girişimcilerin bazı endişeleri taşıdıklarını ve girişimcilik ile girişkenliği birbirinden ayıramadıklarını ve bazen süreç içerisinde ciddi zorlandıklarına şahit oluyorum.
Bu sebeple girişimci adaylarına ve başlangıç seviyesindeki girişimcilere aşağıda yer verdiğim önerilerimi paylaşmak istiyorum.
- Gözlemleriniz sonucunda insanların ihtiyacını karşılayacağını ve değer yaratacağına inandığınız bir veya birden fazla fikriniz varsa bu fikirlerinizi mutlaka alt alta yazınız ve bu iş fikirlerini hayata geçirmeden önce aile fertleriniz, okul arkadaşlarınız ile bilgisi ve tecrübesine güvendiğiniz insanlar ile paylaşarak onların düşünce ve önerilerini alarak küçük çapta bir anket yaparak sonuçlarını iyi analiz edin. Aldığınız geri bildirimler neticesinde objektif davranmaya özen gösterin.
- Eğer fikrinizi ticarileştirmeye karar verdiyseniz pazarlama,satış ve finansal iş planlarınızı yapın ve bu planların gerçekçi varsayımlara sahip olmasına özen gösterin. Planlarınızı iyimser ve kötümser varsayımlara göre yapın ve piyasada tutununcaya kadar işletmenizi ne kadar finanse edebileceğiniz hakkında önceden bilgi sahibi olun ve bu planları yapmak için çok uzun süreler geçirmeyin ve hazırlık aşamasında aşırılıktan uzak durmaya gayret edin.
- Girişimci mi yoksa girişken mi olduğunuza dikkat edin. Girişimci olmak planlama yapmak, organize olabilmek ve doğru insan kaynağını temin etmek gibi yetkinlikleri beraberinde getirmektedir. Oysa ki girişkenlik tüm bu yetkinliklere sahip olmadan ben bu işi yaparım düşüncesi ve son derece yüksek özgüven (!) ile hüsrana uğramak sonucunu doğurabilir.
- İşiniz ile ilgili bilginizin olması çok önemli olduğu gibi kimleri tanıdığınız ve kimler ile samimi ve içten ilişkiler kurduğunuzun da önemi çok büyüktür. Eğer iş ağınız içinde dürüst, samimi ve ahlâklı olarak tanınıyorsanız işinizin büyütülmesi sırasında söz konusu insanlar tarafından size her türlü desteğin sağlanacağını unutmayın ve müşteri, çalışan, satıcılar, yatırımcılar ile çok iyi ilişkiler kurun ve onların ağınızda kalmalarına dikkat edin.
- Girişimciler iş fikirlerini kimse ile paylaşmak istemezler ve paylaştıklarında karşılarındaki kişiler tarafından hemen benimsenip çalınacağı düşüncesine sahip olurlar.Bu öngörü ile fikirlerinizi tartışmaya açmazsaniz farklı yaklaşım ve önerilere kapıyı kapatmış olabilirsiniz .Belki de fikriniz orijinal ve değer yaratacak kadar değerli olmayabilir. Eğer fikrinizi tartışmaya açmazsanız gereksiz maliyetlere katlanmak zorunda kalabilirsiniz.
- Bütün işi tek başınıza yapamazsanız.Bu sebeple iyi bir organizasyon kurmak ve işinizi büyütecek yetkinlikte insanlardan takım oluşturmak zorundasınız. Takım üyelerini oluştururken sizi tamamlayacak, mesleğinde liyakat ve tecrübe sahibi insanları seçmeye özen gösteriniz ve onlar ile kısa değil uzun soluklu bir maraton koşacağınızı paylaşın.
- İş fikriniz müşterilerinizin bir sorununu çözüyor,onların ihtiyacını karşılıyor ve onlar için bir değer yaratıyorsa para kazanırsınız. Müşteriler kendisi için değer yaratmayan hiçbir ürüne ödeme yapmak istemez. Müşterilerinizin ihtiyaçlarını her zaman en ön planda tutun ve devamlı olarak müşterilerinizden alacağınız geri bildirimler ile ürününüzü geliştirerek değer yaratmaya özen gösterin.
- İşinizi kurmadan önce eğer çevrenizde başarısızlık yaşamış girişimciler var ise mutlaka onlar ile görüşün ve nerelerde hata yaptıklarını öğrenin. Başarısız girişimciler size neler yapmamanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacaklardır. Onları iyi dinleyin not alın ve mutlaka uygulayın. Süreç içerisinde de hatalarınız olabilir. Önemli olan tüm yatırımı sıfıra indirinceye kadar hatada ısrar etmek değil, hatadan ders çıkararak bir daha tekrar etmemektir. Hatalardan ders alın sakın yılmayın.
- Tüm girişimcilerden duyduğum bir söz var “ İyi bir fikrim var ama param yok “ bu sözün içerisinde yer alan ama kelimesi “ KATİL” bir kelimedir ve öncesinde gelen cümleyi öldürür. Bu sözü ve ama kelimesini ağzınıza almamaya gayret edin. Girişiminiz için devletin sağladığı desteklerden yararlanmaya ve çok gerekiyor ise melek yatırımcı bulmaya gayret sarf edebilirsiniz. Ancak en büyük gayreti müşterilerinizin para ödemeye hazır olduğu ürünü üretmeye ve geliştirmeye harcayınız.
- İyi bir mühendis olabilirsiniz ancak işletmenizi yönetebilmeniz için finans, muhasebe, bütçe gibi faaliyetlerinizi ölçmeye ve ileriye dönük planlar yapmanıza yarayacak bilimleri öğrenmeye gayret edin ve mesleğinizde ilerlemek için çok okuyun.