Şirketinizi satmak istiyorsunuz ve bir danışmanla anlaşmaya vardınız.Danışman sizin için bir çalışma yaparak şirketinize talip olan firmayı buldu.
Firmayı bulduktan sonra önce gizlilik sözleşmesi yapılıyor ve akabinde itinalı hukuk değerlemesi ismi verilen zorlu bir inceleme süreci başlıyor ve o sürecin içerisinde Mali Müşavirler, hukukçular, denetim uzmanları şirketinizin içine giriyor ve siz işinizi yaparken sizden finansal tabloları ,satış sözleşmelerini, personel özlük dosyalarını ve bunlar ile birlikte ek bilgi ve belge talep ediyorlar.
İncelemeler esnasında evrak üzerinde anlayamadıkları bir husus olduğunda ilgililerine sorularını yöneltiyorlar ve makul, mantıklı cevap verilmesini bekliyorlar.
Bu zor ve detaylı inceleme süreci yaklaşık bir ile üç ay arasında tamamlanıyor ve diğer tanımlama ile şirketinizin röntgeni çekiliyor ve karaciğerde, midede problem var mı ? enzimler doğru çalışıyor mu kalın bağırsakta kanserli hücre var mı yok mu her şeye detaylı olarak bakılıyor.
Özünde çok tekniğe girmeden şirket çok temiz; yani bütün yasal yükümlüklerini hukuka uygun yapmış faaliyetlerini hukuka uygun yürütmüş, imzaladığı sözleşmeler de çok büyük yükümlülükler yok ve bu yükümlükleri yerine getirirken son derece titiz davranması neticesinde alıcıya güven veren bilgiler olduğu ortaya çıkıyor.
Bu bilgiler kimi zaman yanlış olabilir ve doğrulamalar neticesinde evrak ile fiili durum birbirinden farklı çıkabilir ve alıcının gözünde bir güven hissi doğurmuyor olabilir.Böyle bir durumda alıcı görüşmelerden çekilme hakkını kullanacaktır.
Eğer şirketinize ve mali verilerinize güveniyorsanız ve temiz bilgi üretmişseniz alıcı artık sizinle
alım noktasında görüşme başlatılabileceğine inanıyor ve sizinle pazarlığa oturuyor.
Alıcı tarafından hazırlatılan bu rapor eş zamanlı olarak sizinle de paylaşılıyor
Konuya farklı bir açıdan daha bakalım istiyorum; bir araç satın almak istiyorsunuz ve o aracı alırken aracın özellikleri hakkında hiçbir bilginiz yok, kazası var mı ? yürüyen aksamında bir problem var mı ? öğrenmek için aracı bir ekspertiz firmasına götürüyorsunuz ve ekspertiz firması yürüyen aksamına bakıyor, kaportasına bakıyor, boya ölçüm cihazı ile buraya boya yapılmış diyor ya da yürüyen aksamında bir problem olup olmadığına bakıyor ve tüm bu yapılan işlemler neticesinde alıcı olan size aracın durumu hakkında bilgi veriyor ve söz konusu aracın durumu iyi ise sizde o aracı satın alma güvenini ve isteğini doğuruyor.
Netice itibariyle alıcı satın alma görüşmesi yürüttüğü firmaya güveniyor ve satıcıda şirketinin temiz veri ürettiğine inandığı için rahat ve güvenli bir şekilde masaya oturuyor ve fiyat pazarlığı başlıyor.
Artık şirketinizi kaç paraya satacağınızı karşılıklı olarak pazarlık yaparak belirliyorsunuz.